23 de gener 2007

Contra el fred, tres capes

Hola muntanyeres i muntanyers:

Esteu amb ganes de que arribe diumenge per a pujar al Montcabrer? Si esteu a l'aguait de les notícies meteorològiques, haureu vist que ens espera un bon fretorro a la Serra de Mariola. Per això, he pensat que tal vegada estaria bé fer un repàs de com caldria vestir-nos per tal de evitar al màxim els efectes del fred en els nostres cossos poc acostumats.

Heu de saber que no es tracta tant de dur molta roba si no de quina és la més adient i com ficar-nos-la. D'aquesta manera i tal i com es diu al títol d'aquest article cal tindre en compte les tres capes esmentades que serien una capa interior, una capa d'aïllament i una tercera capa de protecció.

  1. Capa interior. És la que es troba en contacte directe amb la pell i el seu objectiu és mantenir-la seca expulsant la suor i evitant que ens refredem. Aquesta roba interior ha d'estar ajustada com més millor al nostre cos per a retenir l'aire calent que generem, i estarà confeccionada amb teixit sintètic, especialment les samarretes tèrmiques. Cal desaconsellar totalment el cotó, ja que xucla tota la humitat del cos, xopant-se i fent que es perda el calor corporal vint-i-cinc vegades més ràpid que amb una peça de roba seca.
  2. Capa d'aïllament. L'objectiu d'aquesta segona capa és el de retenir el calor generat pel nostre cos i aïllar-lo del fred exterior. La millor solució és el clàssic folre polar que seca ràpidament i té un bon poder calòric i que fa que s'allunye del cos la humitat generada per la suor. La grossor de les peces d'aquestes dues primeres capes aniran en consonància amb el fred que haurem de suportar.
  3. Capa de protecció. Es tracta de la capa més exterior i la que haurà de tenir contacte directe amb els agents meteorològics (vent, fred, aigua, etc.). Per a que la protecció siga total ha de evitar el fred, ser impermeable i permetre la transpiració.
A banda, és clar, cal abrigar ben bé el coll i sobre tot, el cap, ja que per ací es perd un percentatge molt important del calor corporal.

De tota manera, esperem que la méteo no siga tan espectacular com a la foto, ja que això ens impediria dur a terme l'ascensió prevista.



Recordeu que dijous de matí penjaré les previsions meteorològiques per a diumenge.

Etiquetes de comentaris:

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Montse; Andrea i Toni som tres, per tres capes fan nou capes per enfrontar-nos al fred de la Mariola. Si potser li propose a Ana de vindre, i ve amb Diego, en seran 6 més. en acabant reunirem entre tots cent capes, capa amunt capa avall, cap amunt i cap avall de la serra. Quina excursió més refrescant

7:43 a. m., de gener 25, 2007  
Blogger tenzing said...

Pel que fa als peus i vist que l'objectiu és el de caminar, amb les botes de muntanya (millor amb membrana de gore-tex o semblant per a mantenir els peus secs) i uns bons calcetins de trekking (el material pot ser coolmax o thermolite) anirem més que bé. Tot i que no estaria de més dur un calcer i calcetins de recanvi per a quan acabem de caminar.

2:40 p. m., de gener 25, 2007  
Blogger tenzing said...

Toni, allò d'Ana i Diego pot ser.

2:41 p. m., de gener 25, 2007  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home