13 d’abril 2011

Adeu a un lloc preciòs





















Hola muntanyeres i muntanyers:

Al llarg de totes les nostres eixides muntanyeres, sempre trobem llocs als que per la seua bellesa, pel seu encant o per la seua singularitat, pensem que hem de tornar. I alguna vegada, no moltes, hem repetit en algú d'aquests llocs especials.

Ara no fa 4 anys, vàrem fer una ruta per la Vall de Vernissa, al voltant de Rótova. Era un dia fred de novembre, i aquella setmana havia plogut. Ens trobàrem un paisatge excepcionalment bonic, i molt variat. Començarem pels tarongers del costat de Rótova per a continuar resseguint el riu Vernissa, per entre boscos fins arribar al refugi que gestiona el Centre Excursionista de Rótova. Després recorreguérem zones de barranc sense tanta vegetació per a acbar entre més boscos i tarongers.

Mai, mai podrem tornar a repetir aquella experiència. El foc del cap de setmana passat ha deixat totes aquelles contrades del nostre país com es veu a la foto de la dreta, absolutament calcinades, i per tant tardaran anys i anys per a recuperar l'aspecte amb els que les havíem conegudes, si és que alguna vegada tornen a semblar el que eren.

I son ja tants els llocs del País Valencià que no tornaran a ser el que varen ser, que hauria d'empènyer als nostres governants a prendre en serio aquesta amenaça, si és que de veres s'estimen el nostre país com ho fem les persones a les que ens agrada recórrer-lo a peu. Malauradament, des de dalt d'aquestes muntanyes hi ha una vista meravellosa de La Safor i de la Mediterrània, i de segur que amb una bona carretera es pot omplir el lloc de xaletets amb vistes a la mar. Esperem que no siga així, i que aquesta vall torne a poc a poc a ser la que en el seu dia vàrem conèixer.

Punxant ací teniu un article sobre l'incendi que aparegué al Levante de dimarts.